Ik denk nog vaak terug aan toen
Hoe mijn leven ooit eens was
De spelletjes die we speelden
Al duikelend in het groene gras

Als ik toen had kunnen weten
Dat het ooit voorbij zou gaan
Dan had ik al die fijne herinneringen
Beter in mij opgeslagen

En opende ik dat prachtige boek
Met heerlijke verhalen
Dag na dag, uur na uur
Mijn leven kon zich herhalen

Mijn leven als een kind zo klein
Of als een werkzaam mens
In een verhaal samengebracht
Een ode aan wie ik ben

Levensverhaal

Er is zo veel te vertellen, er zijn zo veel herinneringen. Waar begin je? Hoe krijg je alle verhalen en alle herinneringen op papier?

Je kunt je herinneringen aan mij vertellen. Dan maak ik er een mooi geheel van.
Of het nu gaat om je eigen levensverhaal of om dat van iemand anders, of de aanleiding een feest is of een afscheid, of het wordt voorgelezen tijdens een herinneringsbijeenkomst of wordt uitgegeven in boekvorm, het maakt niet uit. Ik zal luisteren, aantekeningen maken en schrijven.

Hoe vaak we elkaar zullen zien, kan ik van tevoren niet zeggen. Ik kom zo vaak als nodig is om tot een mooi levensverhaal te komen.

Natuurlijk kan het verhaal worden aangevuld met foto’s, plaatjes en/of tekeningen. En natuurlijk kunnen we op zoek gaan naar een manier om van het verhaal een echt boek te maken.


Praktische vragen

Hoeveel tijd heb je nodig om een levensverhaal te schrijven?
Dat hangt er helemaal van af hoe lang het moet worden en waar je het verhaal voor gaat gebruiken. Is het een levensverhaal van iemand die is overleden en wil je het tijdens de uitvaartdienst voorlezen, dan is het na twee of drie dagen klaar. Wil je een mooi cadeau aan je ouders geven voor hun gouden bruiloft en is het de bedoeling dat ik diverse mensen in de familie ga interviewen, dan duurt het een aantal weken voordat je de tekst ontvangt.

Kun je het verhaal dat ik zelf al op papier heb gezet corrigeren, zodat het gemakkelijker leesbaar wordt?
Natuurlijk kan dat. Dan vervul ik meer de rol van eindredacteur. Ik vind het wel belangrijk om, voordat ik aan het werk ga, te weten wat je doel is met je levensverhaal. Wil je iets van je af schrijven, dus schrijf je vooral voor jezelf, schrijf je voor anderen, die het zullen gaan lezen, of wordt het voorgelezen?

Heb je vaste afspraken met een drukker of uitgever?
Nee. Op dit moment niet. Dus alles is mogelijk.


Indicatie vergoeding

De vergoeding die ik vraag is afhankelijk van de omvang van het levensverhaal of het boek en van de vorm waarin je het verhaal of het boek wilt ontvangen.
Voor correctie/eindredactie en een beknopt levensverhaal moet je denken aan € 100 tot € 250.
Voor een uitgebreider levensverhaal vraag ik een hogere vergoeding.